Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

Siber Tehditlere Karşı Bilgi Güvenliği Duyurusu

Değerli Akdeniz Üniversitesi Mensupları,

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yürütülen Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) faaliyetleri kapsamında; ülke genelinde, yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri tespit etme ve önleme çalışmaları yürütmektedir. Siber güvenlik faaliyetlerine ilişkin yapılan çalışmalar çerçevesinde ilgililere yönelik olarak alarm, uyarı ve duyuru işlemleri de yapılmaktadır. Bu kapsamda USOM‘un Siber tehtidlere karşı alınması gereken önlemlerine ilişkin duyuruyu 12.04.2017 tarihinde tüm kamu kurumlarına göndermiştir.

Bu duyuruyu USOM SİBER TEHDİTLERE KARŞI ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER  linkinde bilgilerinize sunuyoruz.

Bunun yanısıra son zamanlarda Kurumumuzun eposta sistemi üzerindeki kullanıcılarımızın şifrelerini çalmaya yönelik sahte linkler barındıran tehlikeli, asılsız ve spam niteliğinde epostalar gönderilmektedir.

Bu epostaların gönderilme amacı kişilerin kullanıcı adlarını, şifrelerini ve/veya kimlik bilgilerini ele geçirmektir. Ayrıca bu spam niteliğindeki epostalar, bilgisayarlara virüs bulaştırmakta , belgelerinizi şifreleyerek erişimi engellemekte ve karşılığında fidye istenmesine sebep olmaktadır.

Bu ve buna benzer hiçbir epostaya cevap verilmemeli ve eposta içinde bulunan linklere tıklanmamalıdır.

Kurumumuzca hiçbir zaman elektronik ortamda kimlik bilgilerinin güncellemesi ve/veya kota artırımı vb. işlemler için “eposta adresi ve şifrenizi girin” gibi bir eposta gönderilmemektedir. Bu şekilde elektronik ortamda istenen kullanıcı adı ve/veya şifre bilgilerinin paylaşılmaması gerekmektedir.

USOM ve Kurumumuzun güvenlik politikaları gereği 15.04.2017 tarihinden önce mevcut  eposta şifreleriniziivedi olarak değiştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca Akademik ve İdari Personel için Öğrenci Otomasyon şifreleri 14.04.2017 tarihi mesai bitiminden sonra sıfırlanacağından, bu işlemden sonra bu kullanıcılarımızın, şifre kurtarma linkinden (https://bys.akdeniz.edu.tr/passwordlost)  kullanıcı adını girip onayladığı takdirde, @akdeniz.edu.tr eposta adresine Sıfırlama Maili Gönder butonu ile şifrelerini değiştirebileceği bir link gönderilecektir.

Siber Güvenlik Önlemleri ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere aşağıda yer alan kılavuzlardan ulaşılabilir. Aşağıdaki kılavuzların incelenmesi ve “Bilgi Güvenliği Ek Bilgi Videosunun” izlenmesi bilgilerinizin güvenliği açısından son derece önemlidir.

Bilgi Güvenliği Kılavuzları:

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) Duyurusu

Antivürus Programı Kurulumu

Bilgi Güvenliği Kılavuzu

Bilgi Güvenliği Ek Bilgi (Video)

Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğü

Bilgi ve Destek için :